Magazine

June, 20018

Open letter advocating for support and reparations for victims of sexual violence in Bosnia and Herzegovina (1992-1995)

 

Appeal to the Office of the High Representative of Bosnia and Herzegovina

We, the undersigned, call upon the Office of the High Representative to advocate and work with the relevant authorities of Bosnia and Herzegovina to realize the right to reparation for survivors of conflict-related sexual violence. Reparations can take various forms, including restitution, compensation, rehabilitation, satisfaction, and guarantees of non-repetition, and should aim to empower and transform the lives of women and men who have suffered from a multiplicity of forms of sexual violence.
http://instituteforgenocide.org/?p=13962

Zene-u-crnom2-300x200

Otvoreno pismo Visokom predstavniku Bosne i Hercegovine kako bi se ostvarilo pravo na reparaciju za preživjele žrtve seksualnog nasilja za vrijeme rata

Mi, dolje potpisani, pozivamo Ured visokog predstavnika da zastupa i da surađuje s nadležnim tijelima Bosne i Hercegovine kako bi se ostvarilo pravo na reparaciju za preživjele žrtve seksualnog nasilja za vrijeme rata. Reparacije mogu imati različite oblike, uključujući naknadu, kompenzaciju, rehabilitaciju, isplatu i garanciju neponavljanja te bi također trebale imati za cilj osnažiti i promijeniti živote žena i muškaraca koji su preživjeli višestruke oblike seksualnog nasilja.

http://instituteforgenocide.org/?p=13966&lang=bs


Survivors of sexual violence in BiH do not have the right to reparation. Last week we sent our open letter to the High Representative calling on his office to act and to work with the various levels of government in BiH to establish and implement gender-sensitive forms of reparation. Thanks to FENA and Hana Imamović for the media coverage. Thanks to all our co-signers for believing in my research enough to let me write this letter. Message me if interested in advocating with us.🖤 Sanja Drnovsek Bakira Hasečić David Pettigrew Siba Kikanovic Ida Ida Ida Ajla Omerspahic Kata Lucas

#gendersensitive #feminist #reparations #humanrights #policyandchange#bosnia #bih

 

I was honored to participate, with primary author Kata Lucas, and team members Sanja, and Ida, in the preparation and release of our open letter advocating for support and reparations for victims of sexual violence in Bosnia and Herzegovina (1992-1995) …thanks to Kata for her vision for the open letter to the High Representative, and to all of the signatories, including Bakira HasečićSiba Kikanovic, Džafer Kulenović, Munira Subašić, Rasim Muratović, Adil KulenovicEmir Ramic, Senadin Lavić. David J. Simon, Aida Sarkinović, Zahida Bajrić. Selena SeferovicMirsad CausevicMujko Erovic, Seida Karabašić, Hariz Halilović, Patrick McCarthy, and Smajlje Srdanović…our thanks as well to our translator Ajla Omerspahic for her excellent work…members of our team will attempt to meet with the High Representative in early July to encourage him to take action on this issue and to form an independent commission…

 


DECENIJAMA KASNIJE – PRAVO NA REPARACIJU

Depo portal

Gorka sudbina žena u BiH: Silovane i zlostavljane, a danas nemaju ni naknadu, ni rehabilitaciju, ni isplatu, ni garanciju…

BiH je obavezna, prema međunarodnom i domaćem pravu, osigurati preživjelima pravo na pravnu pomoć i naknadu, a to pravo nije ostvareno i oni pate od tjelesnih i psihičkih zdravstvenih problema, siromaštva, zanemarivanja i stigmatizacije.

55acd287-ad6c-4a26-b493-2e7b0a0a0a6d-kolektivna-dzenaza-prijedor-preview
Više od dvadeset intelektualaca i predstavnika civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i svijeta uputili su ove sedmice otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kojem traže da se on aktivnije uključi u rješavanje pitanja ostvarivanja prava na reparaciju za preživjele žrtve seksualnog nasilja u ratu.

Jedna od potpisnica ovog pisma je i članica Međunarodnog tima stručnjaka za istraživanje genocida u Kanadi Sanja Seferović Drnovšek koja je također i članica Uprave Udruženja bosanskih žena Sjeverne Amerike te članica Komisije za istraživanje genocida i holokausta u Illinoisu.

Za Fenu je kazala da je pismo apel za kontinuiranu saradnju s konkretnim rješenjima kako da se poboljša sadašnji težak položaj žena žrtava ratnog silovanja, seksualnog zlostavljanja i torture i nakon više od 28 godina od agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima.

Mišljenja je da bi bilo svrsishodno i efikasno da OHR oformi posebno koordinaciono tijelo koje bi se intenzivno bavilo ovim veoma složenim problemima i koje bi koordiniralo rad s međunarodnim i bh. vladinim i nevladinim institucijama i preživjelim ženama žrtvama ratnog seksualnog nasilja.

Potpisnik je i profesor filozofije na Southern Connecticut State Universityju David Pettigrew koji je u izjavi za Fenu ocijenio da je zakon koji tretira prava žrtava torture u Republici Srpskoj diskriminirajući budući da propisuje obavezu da je žrtva živjela u ovom entitetu najmanje tri godine da bi moglai podnijeti zahtjev za naknadu.

– Naknada bi trebala biti dostupna svim žrtvama gdje god da žive u BiH ili bilo gdje drugdje na svijetu. Nadalje, zahtjev za prebivalištem je nepravedno ironičan jer RS poriče genocid i slavi osuđene ratne zločince kako bi obeshrabrili povratak u taj entitet iz kojeg su prisilno protjerani – naveo je.

Stoga profesor Pettigrew koji je i član Upravnog odbora Program studija o genocidu na Yale Univerzitetu te Instituta za istraživanje genocida i Centra za post-konfliktna istraživanja, smatra da se visoki predstavnik mora suočiti s diskriminatornim odredbama ovog zakona.

Potpisnici se nadaju da će uspjeti organizirati sastanak s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom kada dođu u Sarajevo u julu ove godine kako bi se nastavili zalagati za prava žrtava torture.

Osim Lucas, Seferović-Drnovšek i Pettigrewa, pismo su potpisali i predsjednica Upravnog odbora Bosansko-američkog instituta za genocid i Centra za obrazovanje Ida Sefer te predsjednica Udruženja “Žena- žrtva rata” Bakira Hasečić i predsjednica Udruženje bosanskih žena Sjeverne Amerike Siba Kikanović.

Više o tome u nasim bh medijima:

http://depo.ba/clanak/176368/gorka-sudbina-zena-u-bih-silovane-i-zlostavljane-a-danas-nemaju-ni-naknadu-ni-rehabilitaciju-ni-isplatu-ni-garanciju

https://www.hayat.ba/vijest.php?id=117470

 


Novembar, 2017
Humanitarno veče “Svjedoci istine”
Predavanje na temu “Značaj svjedočenja u borbi za pravdu”
U organizaciji BOSNAWA i BAGI
Bakira Hasecic
*****

Kompletan intervju sa Bakirom Hasecic, predsjedicom udruzenja “Zene zrtve rata”, pogledajte na linku ispod:

Za vise informacija pogledajte BOSNAWA Facebook stranicu BOSNAWA FB page

 


27. oktobar 2017

Druzenje sa Makom u Kanadi povodom 100-godisnjice rođenja

Brosura

U nedjelju 22. oktobra u Kitchener-u Canada, održana je proslava lika i djela našeg književnog velikana Maka Dizdara.

Poetsko druženje, u čast 100-godisnjice rođenja Maka Dizdara, upriličeno je u centralnoj gradskoj biblioteci Kitchenera, Ontario, u organizaciji Bosanske zajednice Kitchener, Waterloo, Guelph & Cambridge.

Skupu su prisustovali poštovaoci Makovog djela iz lokalne regije KWGC, Toronta, Londona, St. Catharina, Miltona i drugih gradova u Ontariu, koji su ovo druženje ocjenili izuzetno pozitivno i izrazili želju da se skup ponovi u njihovim gradovima.

Procitajte kompletan clanak na linku ispod:

Mak Dizdar

 


16. februar 2017


Predstavnice Udruženja Bosanki Sjeverne Amerike su u svojstvu partnera prisustvovale Maršu žena u Washingtonu održanom 21. januara 2017. godine.

Ovo je priča o njihovom iskustvu:

Marš žena u Washingtonu: Snaga žena

Piše Sanja Seferović Drnovšek

mars-zena-wa3

Udruženje Bosanki Sjeverne Amerike je partner u Maršu žena

Siba Kikanović i ja smo vjerovale u snagu žena i njihovu inicijativu da se organizuje marš u Wašingtonu od samog početka i odmah smo se prijavile za učesnike marša.
Nedavno osnovano Udruženje Bosanki Sjeverne Amerike smo prijavile za partnera i Udruženje je postalo partner sa mnogim američkim organizacijama sa kojima ćemo i dalje sarađivati ne samo na marševima, već u kontinuiranom pritisku na naše lokalne, državne, federalne političke predstavnike, kongresmene i senatore u cilju sprečavanja donošenja političkih odluka koji nisu u korist žena i svih građana SAD…

Cijela priča na linku ispod:

Mars zena u Washingtonu: Snaga zena

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s