Mak Dizdar

Druzenje sa Makom u Kanadi

Prije nekoliko dana, u nedjelju 22. oktobra, Kitchener, Kanada, održana je proslava lika i djela ovog našeg književnog velikana.

Poetsko druženje, u čast 100-godisnjice rođenja Maka Dizdara, upriličeno je u centralnoj gradskoj biblioteci Kitchenera, Ontario, u organizaciji Bosanske zajednice Kitchener, Waterloo, Guelph & Cambridge.

This slideshow requires JavaScript.

Skupu su prisustovali poštovaoci Makovog djela iz lokalne regije KWGC, Toronta, Londona, St. Catharina, Miltona i drugih gradova u Ontariu, koji su ovo druženje ocjenili izuzetno pozitivno i izrazili želju da se skup ponovi u njihovim gradovima.

Brojni posjetioci su imali priliku da se ukratko upoznaju i sa životnim putem Maka Dizdara koji nije bio lak. Mak je svojim cjelokupnim djelom ukazivao da je Bosna svoja zemlja sa svojim bosanskim jezikom, svojom kulturom, historijom, tradicijom, što je mnogima smetalo. Možda je najbolje o tome napisao njegov sin Enver Dizdar: “Volio je svoju zemlju i čvrsto vjerovao kako ona ima sve uslove i prava da bude i traje i kako joj u tome treba pomoći svom ljubavlju i svakom snagom. Makova je zemlja Bosna oduvijek i zauvijek bila prkosna od sna.”

Program je počeo sa prikazom biografije a nastavljen je stihovima pjesama: Putovi, Gorčin, Slovo o čovjeku, Hiža u Milama, Modra rijeka, Slovo o smijehu, Poruka, Zapis o zemlji i Dažd. Neke od ovih stihova su govorili ili pjevali vrsni umjetnici (Miki Trifunov, Arsen Dedic, Indexi) kroz video prezentacije.

Ucesnici recitala, Adelisa Zukančić, Lejla Džinić, Halid Zukan, Aljoša Mujagić, Naila Jusufagić, Indira Zukan, Minka Mujagić i Azra Durić, bili su ponosni što su imali priliku da govore Makove stihove i podijele sa prisutnima divne poruke koje oni nose. Stihovi pjesme Gorčin su bili popraćeni muzičkom pratnjom Silvije Perije na tamburici, što je dalo posebnu draž prezentaciji . Posjetioci su bili oduševljeni prezentacijom stihova i starijih i veoma mladih članova naše zajednice.

Posebno smo ponosni na učešće omladine, kako u prezentaciji, tako u tehničkoj i drugoj pomoći prije i tokom manifestacije. To su bili Adelisa Zukančić, Adnan Durić, Azra Zukan, Lejla Džinić, Maida Durić, Muris Mujagić, Omar Džinić i Svebor Sarić.

Ono sto je upotpunilo veoma prijatnu atmosferu u prostoriji biblioteke su bili baneri, urađeni od našeg sponzora Mirsada Sarića i njegove firme Media  Gate Group Inc.

Posjetiocima manifestacije je darovana prigodna brošura, namjenski pripremljena za ovaj jubilej. Sadržaj brošure su pripremile članice Organizacionog odbora; tehnički dizajn je uredio Svebor Sarić; logo je pripremila Almira Hodžić; Azra Gregor je pomogla sa prevodom na engleski jezik; a za štampu brošura se pobrinuo sponzor Mirsad Sarić.

Poslije završenog recitala učesnici i posjetioci su se družili uz kafu i kolače. Raja iz BiH moraju  ponuditi hranu čak i za kulturne dogadjaje! Bila je čak pripremljena i torta za ovaj jubilej sa slikom Maka Dizdara.

Skup su materijalno pomogli sponzori: Mirsad Sarić – Media Gate Group Inc; Indira Zukan – Realtor Royal LePage Wolle Realty Brokerage; Medina Peco -TravelOnly ; Fatima Vukosav – CIBC Mortgage Advisor; Eurocan Special Foods; Daniella Devine Decor; Zlatko Ziggi Ramić – RE/MAX Twin City Realty Inc Brokerage; Gourmet Pizza Waterloo.

Partneri  su bili Fondacija Mak Dizdar (koja nam je velikodušno dala grafički dizajn za banere) i BOSNAWA (Bosanska zajednica žena Sjeverne Amerike/Bosnian North American Women Association). Oni su svojom nesebičnom podrškom takođe pomogli ostvarenju ovog poetskog druženja.

Organizacioni odbor Projekta “100-godisnjica rođenja Maka Dizdara” (Azra Durić, Minka Mujagić, Indira Zukan, Naila Jusufagić i Paša Cikota) je veoma ponosan na uspjeh ove jedinstvene kulturne manifestacije. Više informacija o ovom druženju i kompletan album sa slikama možete naći na Facebook stranici:

Bosanska Zajednica KWGC

Odbor želi ovim putem da se zahvali svim volonterima, sponzorima, partnerima i posjetiocima koji su dali doprinos ovom uspjehu. Nadamo se da će ovaj događaj inspirisati druge, posebno mlade ljude, da dalje prenose ponos i ljubav prema pisanoj riječi svih velikana BiH književnosti.

Za sve one koji će inspirisani ovim događajem posegnuti za knjigom Maka Dizdara, da navedemo prelijepe riječi pjesme DAŽD:

Trebalo bi opet naučiti da slušamo kako kiša pada

Trebalo bi se odkameniti i poći bez osvrtanja kroz kapiju grada

Trebalo bi ponovo pronaći izgubljene staze od one plave trave

Trebalo bi u obilju bilja zagrliti panične makove i mrave

Trebalo bi se iznova umiti i sniti u jasnim kapima ozorne rose

Trebalo bi onesvjestiti se u tamnim vlasima neke travne kose

Trebalo bi načas stati sa suncem svojim i sjenkom svojom stasati

Trebalo bi se konačno sastati sa već davno odbjeglim vlastitim srcem

Trebalo bi se odkameniti i proći bez osvrtanja kroz kamenu kapiju ovog kamenog grada

Trebalo bi htjeti

I svu noć bdjeti slušajući kako dažd pravedni pada pada pada

 

Tekst: Minka Mujagić i Azra Durić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s